Attrakció a javából!

Damak - Két Leader-es pályázat összefonódásával egész napos autentikus programra várták az érdeklődőket augusztus 18-án.


Az Edelénytől hét kilométerre található alig háromszáz fős Damakra szinte ki lehetett volna tenni a „Megtelt" táblát, olyan sokan voltak kíváncsiak az állami ünnep előtti rendezvényre.

Az önkormányzat két Leader-es pályázaton is eredményesen szerepelt, így kerülhetett sor az egész napos színes forgatagra, nem is egy, hanem rögtön két helyen.

A História-völgy legújabb attrakciójának, a „Pálinka túra Damak községben" című programnak szombat délelőtt a település határában található európai színvonalú Sáppusztai Pálinkafőzde adott otthont. Az önkormányzat a „Helyi értékek bemutatására és hagyományőrző rendezvények tartására alkalmas helyiségek kialakítása" célterületen közel 10 millió forintot nyert arra, hogy kialakítson a főzdében egy állandó kiállításra alkalmas termet, míg maga a pálinka túra rendezvény 15 millió forintos támogatást kapott.

A „Kerteknek gyümölcse" című tárlatot és bemutató termet ünnepélyesen avatták fel: a nemzetiszín szalagot Gúr Nándor országgyűlési képviselő, Csabai Gyula, a Csereháti Településszövetség elnöke és Baranyay Barnabás polgármester vágták át. A nyílt nap nagy sikert aratott a vendégek körében, csak délelőtt 150-180-an érkeztek, hogy betekintést nyerjenek a pálinkafőzés tudományába.

A település és a vidék értékeit egy másik helyszínen és egy újabb szemszögből is bemutatták a vendéglátók. A „Pálinka túra Damak községben" projekt a sportpályán létrehozott rendezvény-helyszínen valósult meg, ahol egy igazi sátorváros szabadtéri színpadán és a gyerekszigeten délelőttől folyamatos programok várták a kicsiket és kicsit nagyobbakat: óriáscsúszda, játszóházak, arcfestés, népi és ügyességi játékok, sportversenyek és színpadi programok biztosították a folyamatos szórakozási lehetőséget. Éhezni és szomjazni sem kellett, hiszen a damakiak mindenkit vendégül láttak egy bőséges egytálételre és egyéb „folyékony halmazállapotú" finomságokra.

A Leader-es projekt avató mellett a településen sikeresen befejeződött és az Európai Unió által támogatott vízkárelhárítási beruházást is jelképesen átadták. Ezt a projektet Demeter Zoltán és Daher Pierre országgyűlési képviselők, valamint Baranyay Barnabás polgármester avatták fel.

Mindeközben közel egy tucat művészeti és hagyományőrző csoport lépett fel a színpadon, voltak tréfás gyerek és felnőtt programok, majd 16 órától került sor a Szent István napi ünnepi istentiszteletre és az új kenyér megszegésére. Nagy tetszést aratott a lufibohóc és a hagyományőrző harci bemutató, de a rendezvényhez  pogácsasütő- és főzőverseny is kapcsolódott.

Az esti hangulatot a Sógorok együttes koncertje alapozta meg, majd következett a szabadtéri mulatság, melyen sokan hajnalig ropták a táncot.

A szervezők szerint a program legnagyobb értéke az volt, hogy a rendezvény kapcsán olyanok is ellátogattak a településre, akik egyébként nem nagyon lettek volna nyitottak Damak értékeinek felkutatására. Remélhetőleg ezáltal és a História-völgy további turisztikai attrakcióin keresztül új lehetőségek nyílnak meg Damak és a hozzá hasonló kistelepülések előtt.


Kapcsolódó dokumentumok:
PÁLINKA TÚRA DAMAK KÖZSÉGBEN IGAZOLÓ FOTÓMONTÁZS 1. rész
PÁLINKA TÚRA DAMAK KÖZSÉGBEN IGAZOLÓ FOTÓMONTÁZS 2. rész
PÁLINKA TÚRA DAMAK KÖZSÉGBEN IGAZOLÓ FOTÓMONTÁZS 3. rész
PÁLINKA TÚRA DAMAK KÖZSÉGBEN IGAZOLÓ FOTÓMONTÁZS 4. rész


Főoldal