„Kerteknek gyümölcse”

Damak Község Önkormányzata két projektjével is sikeresen szerepelt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Leader pályázatán.

Ahogy már korábban írtunk róla: augusztus 18-án „Pálinka túra Damak Községben” címmel egy különleges rendezvény házigazdája lesz a kistelepülés, melyhez szervesen kapcsolódik a másik sikeres Leader-es pályázat, a „Kerteknek gyümölcse”.


Újabb história a völgyben

Az érdekes név a település határában található európai színvonalú pálinkafőzdéhez kötődik, ahol az őshonos gyümölcsfajták feldolgozása folyik. Az önkormányzat a „Helyi értékek bemutatására és hagyományőrző rendezvények tartására alkalmas helyiségek (Táj-szobák, Kultúr-pajták, História-termek, Bemutató-porták) kialakítása” célterületen közel 10 millió forintot nyert arra, hogy a Sáppusztai Pálinkafőzdében kialakítsa a „Kerteknek gyümölcse” című állandó kiállításra alkalmas termet. A kivitelezés június elsején kezdődött és július utolsó napján ér véget.

A projekt zárásaként nyílt napot tartanak, melynek keretében ünnepélyesen nyitják meg a bemutatótermet, mindamellett, hogy délelőtt a pálinkafőzés tudományába leshetnek bele az érdeklődők.

A főzdében megnyíló, helytörténeti anyagokkal gazdagított állandó tárlat a pálinka főzés hagyományait, történetét dolgozza fel, továbbá bemutatja az őshonos gyümölcsfajtákat, innen is a projekt címe, a „Kerteknek gyümölcse”.

Az egész napos színes, kulturális rendezvény a „Pálinka túra Damak községben” címet viseli és a História-völgy attrakciója, mely a település és a vidék értékeit, hagyományait egy újabb helyszínen és egy újabb szemszögből mutatja be.

 Főoldal