Pálinka túra Damak községben

A csodás természeti környezetben fekvő Damak Edelénytől hét kilométerre található. Az alig 300 lelkes csereháti kistelepülés sokat fejlődött az utóbbi években, jelenleg is több eu-s beruházás folyik a községben. Az önkormányzat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Leader pályázatán is sikeresen szerepelt, ennek köszönhetően egy különleges rendezvénynek adnak otthont augusztus 18-án.


Fókuszban a vidék

A projekt a „Pálinka túra Damak községben” címet viseli és a „Térségi kulturális rendezvénysorozatokhoz (História-völgy, Gömör-Tornai Nyár, Kaláka Fesztivál) kapcsolódó kulturális rendezvények támogatása” célterületen nyerte el a 1. 500.000 Ft összegű támogatást.

Ennek köszönhetően a História-völgy attrakciójaként rendezik meg az egész napos színes, minőségi programot, mely a település és a vidék értékeit, hagyományait helyezi előtérbe.

Sőt, a délelőtti napszakban az esemény egy másik sikeres - és szintén Leader-es - pályázattal is összefonódik: a település határában található európai színvonalú pálinkafőzdében nyílt napot tartanak, majd ennek keretében bemutató terem, illetve kiállítás nyílik. A helytörténeti anyagokkal gazdagított állandó tárlat a pálinka főzés hagyományait, történetét dolgozza fel, továbbá bemutatja az őshonos gyümölcsfajtákat, innen is a projekt címe, a „Kerteknek gyümölcse”.

 

Tudomány és szórakozás

Délelőtt tehát a pálinkafőzés tudományába leshetnek bele a látogatók, majd miután a házigazdák ebédre is vendégül látják őket, színpadi programokkal szórakoztatják a közönséget. Autentikus népzene, néptánc, bordalok, operettek és magyar nóták, ünnepi istentisztelet, továbbá helyi fiatalok vidám és „bevállalós” műsora után este hét órától a Sógorok zenekar lesz a nap sztárvendége.

A programot hajnalig tartó szabadtéri mulatság zárja a sportpályán.

S ahogy ilyenkor dukál kirakodó vásár, kézműves játszóház, arcfestés, óriáscsúzda, népi gyerekjátékok, vendéglátás, továbbá főző- és pogácsasütő verseny kíséri még az első damaki pálinka túra gazdag programját.

 

 

 

 

 Főoldal